Substantiverne - ubekendt eller bekendt form?

Ubekendt form introducerer en konkret ting i en situation: Han tog en kniv frem og bad venligt om min tegnebog. Her er fokus på tingen: en kniv. De ubekendte artikler er: en, et, noget (utælleligt) og nogle (flertal)

Bekendt form af substantivet har artiklerne: -en, -et eller -ne og bruges til ting, der ikke kræver introduktion - enten fordi de allerede direkte eller indirekte er introduceret, eller fordi de er selvfølgelige. Jeg åbnede skuffen og tog kniven frem for at skære et stykke brød. Skuffen og kniven er selvfølgelige i konteksten: jeg bruger altid den brødkniv og den ligger i samme skuffe. Det er brødet, der er interessant. Så bestemt form betyder: Du ved, hvad for en jeg mener!

Skriv substantiverne med artikel i boksene.
1. (en vin, vinen)
Til mit jubilæum fik jeg en hel del flasker. Jeg fik blandt andet fra Alsace, som jeg ikke havde smagt før. Den hed Hugel og var lavet på druerne Pinot Gris, Gewürztraminer, Sylvaner og Riesling. Jeg kan huske at jeg tænkte, at det var usædvanligt at blande så mange slags druer i . På Alsace-hylden i Irma var typisk enten lavet på Riesling eller Sylvaner osv. Men da jeg et par uger senere smagte på , blev jeg meget glædeligt overrasket. Desværre var kortet faldet af, så jeg ved ikke, hvem jeg skal skrive til og takke. Men hvis du er derude og læser det her, så vil jeg meget gerne takke for .

2. (nogle glas, glassene)
Kan du finde til rødvinen også? - Der er ikke flere i skabet, kan vi ikke bare skylle , når vi er færdige med hvidvinen? - Står der ikke også nede i kælderen? - Det gjorde der, men da du væltede reolen, smadrede den både og de ekstra tallerkner, kan du ikke huske det? - Nej, det kan jeg ikke, hvornår var det? - Da du var her Nytårsaften, gik du ned at hente til champagne klokken kvart i 12. - Ok, vi skyller . Og så skal jeg nok købe til dig på mandag i stedet for dem, jeg smadrede. - Skidt med ! Men du må godt købe 12 tallerkener, de hedder Mega, du ved, Royal CPH.


3. (en park, parken)
Jeg er lidt træt af, at man ikke kan gå ind i i København om sommeren, uden at der sidder en flok teenagere og drikker øl. - Vi gik da også ned i bagved gymnasiet med en kasse øl om sommeren. - OK, men vi tog flaskerne med os, lignede ikke en svinsti bagefter. - Måske kunne man lave , specielt for ældre, filosofiske herrer? Ville du i øvrigt have lyst til at sidde i med kun ældre, filosofiske mænd? - OK, det er bare mig, der er blevet gammel. Skal vi købe en kasse øl og sætte os over i ?