Substantiverne - nøgen, ubekendt, bekendt eller demonstrativ form?

Nøgen form af substantivet - dvs. uden artiklerne: en, et, noget/nogle - har en generel betydning. Nøgen form bruges fx til at præcisere verber (phrasal verbs): at bage kage. Men formen bruges i det hele taget til at tale om alle slags på en gang: Jeg elsker kage.

Ubekendt form introducerer en ting i en situation: Jeg bagte en kage/nogle kager med mandler og rosiner. Her er fokus på tingen. Med mandler og rosiner sætter fokus på tingen, ikke på handlingen at bage.

Bekendt form af substantivet har artiklerne: -en, -et eller -ne og bruges til ting, der ikke kræver introduktion - enten fordi de allerede direkte eller indirekte er introduceret, eller fordi de er selvfølgelige. Jeg åbnede skuffen og tog kniven frem for at skære et stykke brød. Skuffen og kniven er selvfølgelige i konteksten: jeg bruger altid den brødkniv og den ligger i samme skuffe. Det er brødet, der er interessant. Så bestemt form betyder: Du ved, hvad for en jeg mener!

Demonstrativ form har artikel den, det, de foran substantivet: Kan du se den mand, der står derovre. Det er en slags sproglig pegefinger mod et sted, eller fordi der er en defininerende ledsætning: Den forfatter, der er oversat mest, er H.C.Andersen. Skriv substantiverne uden eller med artikel før eller som endelse i boksene. Der står n: for n-ord, t: for t-ord foran substantivet. Kig i Retskrivningsordbogen hvis du ikke kender endelserne.

To nonner


To nonner er ude at gå (n: tur) . Den ene bliver kaldt for Søster Matematik, fordi hun er god til (n: matematik) , og den anden Søster Logik, fordi hun er (n: mester) i (n: logik) . Det bliver mørkt på (n: vej) , og de er endnu langt fra (t: kloster) .

Søster Matematik: Har du lagt mærke til (n: mand) , der følger efter os? Gad vide, hvad han vil?
Søster Logik: Det er da logisk - han vil voldtage os.
Søster Matematik: Åh nej dog - der er (n: afstand) på 200 meter, så han vil nå os inden 5 minutter. Hvad gør vi? Har du (n: ide) ?
Søster Logik: Det eneste logiske: Vi går hurtigere!

De sætter (t: tempo) op.

Søster Matematik: Det virker ikke - (n: afstand) bliver mindre!
Søster Logik: Selvfølgelig virker det ikke! Han gør jo også det eneste logiske: han går også hurtigere!
Søster Matematik: Så hvad gør vi nu? Med (t: tempo) vil han nå os i løbet af højst (t: minut) .
Søster Logik: Det eneste logiske, vi kan gøre, er at gå hver sin vej. Der er (n: korsvej) derhenne: Du går , og jeg går ! Han kan ikke følge efter os begge to.

(n: mand) besluttede sig for at forfølge Søster Logik, mens Søster Matematik når frem til (t: kloster) i god behold. Hun er meget bekymret for Søster Logik, som dog snart dukker op.

Søster Matematik: Gudskelov! Fortæl mig, hvad der skete, efter vi skiltes ved (n: korsvej) !
Søster Logik: Der skete det eneste logiske: (n: mand) kunne jo ikke følge efter os begge, så han valgte mig.
Søster Matematik: Ja ja, det ved jeg jo godt (lidt misundeligt). Men hvad skete der så?
Søster Logik: Det eneste logiske: jeg begyndte at løbe så hurtigt, jeg kunne, og (n: mand) begyndte at løbe så hurtigt han kunne.
Søster Matematik: Og hvad skete der så?
Søster Logik: Det eneste logiske: han indhentede mig lidt længere henne ad (n: vej) .
Søster Matematik: Åh nej da - og hvad gjorde du så!
Søster Logik: Det eneste logiske: jeg løftede op i (n: kjole) !
Søster Matematik: Åh nej Søster - hvad gjorde (n: mand) så?
Søster Logik: Det eneste logiske: han trak (flertal: bukser) helt ned.
Søster Matematik: Åh nej da - og hvad skete der så?
Søster Logik: Ja, det er jo helt logisk! (n: nonne) med (n: kjole) løftet op kan jo løbe hurtigere end (n: mand) med (flertal: bukser) nede om (flertal: ankler) ...


Og til dem af jer, der troede (n: historie) ville blive fræk: Bed straks (t: fadervor) og så tilbage til (t: arbejde) .